Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - 18/11/2011

Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα ως πολίτες της δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζούμε την επιτάχυνση της κατάλυσης των τελευταίων δημοκρατικών κατακτήσεων και της κατ’ επίφαση δημοκρατίας. Καταργούνται ακόμη και τα βασικά δικαιώματα που παρείχε η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Πηγαίνουμε από την ολίγη δημοκρατία στην εταιρειοκρατία και την παγκόσμια οικονομική και πολιτική τυραννία. Η εφαρμογή της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας ξεκινά από την Ελλάδα. Από την επιτυχία ή αποτυχία του πειράματος στη χώρα μας θα εξαρτηθεί η επέκτασή του και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Εκτιμούμε ότι το σύστημα δεν είναι άτρωτο, δεν είναι πανίσχυρο. Το τρωτό του σημείο είναι η αντίσταση του λαού. Στην πραγματικότητα ο λαός δεν είναι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά είναι αυτός που με τον πολύμορφο, επίμονο, αυθόρμητο και ενωτικό του αγώνα όλους αυτούς τους μήνες, έχει καθορίσει τις εξελίξεις και έχει οξύνει τα αδιέξοδα της πολιτικοοικονομικής ολιγαρχίας. Ο λαός έχει επιλέξει τη σύγκρουση δημιουργώντας τους δικούς του μηχανισμούς αλληλεγγύης.
    Απάντηση στις ολοκληρωτικού τύπου εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα και την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού μέσω δημοψηφισμάτων ή εκλογών, είναι η αυτοοργάνωση της κοινωνίας μέσα από αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις. Απάντηση στους εκβιασμούς του χρέους, της παραμονής στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή, είναι η άμεση δημιουργία αντιδομών κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργατικής οικονομίας.
    Είμαστε πρόσωπα και συλλογικότητες που προέρχονται από συνελεύσεις και πλατείες από όλη την Ελλάδα και θεωρούμε ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του χρέους, αλλά αποτέλεσμα του υπάρχοντος πολιτικοοικονομικού συστήματος, γιατί ποτέ δεν ήμασταν ελεύθεροι, ποτέ δεν ήμασταν ίσοι, ήμασταν ήδη μία χρεωκοπημένη κοινωνία. Θεωρούμε ότι η απάντηση στην κρίση είναι η Άμεση Δημοκρατία.
    Αρνούμαστε την αντιπροσώπευση, αλλά και κάθε είδους διαμεσολάβηση, όχι μόνο γιατί εξυπηρετούν αποκλειστικά οικονομικές ολιγαρχίες, αλλά επειδή δεν υπάρχει στην κοινωνία κάτι το ενιαίο για να αντιπροσωπευθεί. Απέναντι στο απαξιωμένο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα η άμεση δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει το χειραφετητικό πρόταγμα, αρκεί να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ή πολιτική, αλλά πολιτειακή και τελικά πολιτισμική. Απέναντι στον μονοσήμαντο πολιτισμό της ιεραρχίας, της στοχοστρέφειας, της Κυριαρχίας και του Καταναγκασμού, αντιπαραθέτουμε έναν πολιτισμό απελευθέρωσης και κατανόησης.
    Η Άμεση Δημοκρατία έρχεται ως αναγκαίο πρόταγμα για μια ριζική ανατροπή του συστήματος της αντιπροσώπευσης , της εμπορευματοποίησης των πάντων και της έκπτωσης του ανθρώπου σε εργαλείο πλουτισμού, που είναι ενάντια στη δημιουργική ανάπτυξη του συνόλου της κοινωνίας και του κάθε ανθρώπου χωριστά. Προϋποθέτει και συνεπάγεται τη διαρκή ενεργή συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας στα κοινά. Η Άμεση Δημοκρατία είναι ταυτόχρονα διαδικασία διαβούλευσης, λήψης και εφαρμογής των αποφάσεων, πολιτειακό σύστημα και τρόπος κοινωνικής συνύπαρξης. Το περιεχόμενο όλων αυτών είναι η αυτονομία της κοινωνίας, που η ίδια δημιουργεί τους θεσμούς της και κυβερνάται απευθείας από ελεύθερους και ισότιμους πολίτες. Αυτός ο τρόπος κοινωνικής οργάνωσης δεν αφήνει κανένα χώρο για ιεραρχίες, αρχηγούς, κυβερνήτες και κόμματα, αλλά μόνο για πολίτες που βιώνουν και ασκούν την πολιτική και ταυτόχρονα ασκούνται σε αυτήν. Για ανθρώπους που όλοι βιώνουν την χαρά της ατομικής πρωτοβουλίας, της συλλογικής προσπάθειας, της αλληλεγγύης και της αγάπης.
    Οι αρχές της άμεσης δημοκρατίας όπως προκύπτουν από ιστορικές εμπειρίες αλλά και από αυτό που βιώνουμε στις συνελεύσεις, στις πλατείες, στους χώρους εργασίας και στα πανεπιστήμια είναι:
    Ελευθερία: Είναι η απουσία οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών καταναγκασμών και σχέσεων εκμετάλλευσης καθώς και η δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να πραγματώνει το σύνολο των ικανοτήτων του και να συμμετέχει στη διαμόρφωση των θεσμών της κοινωνίας και της λειτουργίας τους.
    Ισότητα: Είναι η ισοκατανομή των κοινωνικών αγαθών, η ισότιμη συμμετοχή όλων στις πολιτικές διαδικασίες, η ισηγορία, η αποδοχή της διαφορετικότητας της ανθρώπινης φύσης καθώς και η πρωταρχική προϋπόθεση και συνθήκη της δικαιοσύνης. Είμαστε όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί και έχουμε όλοι αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή.
    Αλληλεγγύη: Είναι το συλλογικό πνεύμα, η καθολική αμοιβαιότητα, η συντροφικότητα, η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλοβοήθεια, η διάθεση των κοινωνικών αγαθών και σε μέλη της κοινωνίας που δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στη δημιουργία τους, αφού η εξαίρεση είναι το όπλο της εξουσίας.
    Αυτονομία: Είναι η δυνατότητα όλων των πολιτών που συγκροτούν δήμο, να συμμετέχουν ισότιμα και χωρίς διαμεσολάβηση στην κυβερνητική, στην εκτελεστική, στην νομοθετική και στη δικαστική λειτουργία.
    Συμφιλίωση με την φύση, προστασία του περιβάλλοντος: Είναι η εναρμόνιση της ανθρώπινης ύπαρξης με την φύση, αναστροφή της καταστροφικής για το περιβάλλον ανάπτυξης, σεβασμός των οικοσυστημάτων.
    Οι θέσεις για την άμεση δημοκρατία με βάση τις αρχές αυτές είναι :
    1. Ο δημόσιος χώρος είναι ανοιχτός στη συμμετοχή όλων και ανήκει σε όλους.
    2. Η ισότιμη συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση, λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων και ελέγχου της εφαρμογής τους, τόσο στη σφαίρα της πολιτικής όσο και της οικονομίας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση. Όλοι ελέγχουν και ελέγχονται για αυτοβελτίωση και βελτίωση των λειτουργιών της κοινωνίας, μέσω ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών.
    3. Οι αναγκαίες εκπροσωπήσεις έχουν χαρακτήρα συντονιστικό ή εκτελεστικό και όχι διαμεσολαβητικό, αντιπροσωπευτικό ή αποφασιστικό. Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι είναι άμεσα ανακλητοί, λογοδοτούν κατά τη διάρκεια εξάσκησης των καθηκόντων τους και κρίνονται στον απολογισμό τους με τη λήξη αυτών των καθηκόντων.
    4. Η ύπαρξη πολλών τοπικών συνελεύσεων (γειτονιάς, δήμου, εργασιακών χώρων, χώρων σπουδών, κτλ) οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους είναι ο θεμέλιος λίθος της άμεσης δημοκρατίας. Η συμμετοχή σε αυτές δεν είναι ευκαιριακή αλλά υπεύθυνη και τακτική, είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Η επικοινωνία μεταξύ των τοπικών συνελεύσεων δημιουργεί ένα οριζόντιο (μη ιεραρχικό) δίκτυο, που έχει σαν σκοπό τον συντονισμό των θέσεων και των δράσεων που απαιτούνται.
    Το πρόταγμά μας για μία νέα κοινωνία, το επιστέγασμα της οποίας απαιτείται να είναι ένας νέος πολιτισμός, δεν περιορίζεται αποκλειστικά προς τους συμπολίτες μας, αλλά και προς όλους τους λαούς του κόσμου για μία παγκόσμια κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική επανάσταση. Ζητούμενο και στόχος του αγώνα που διεξάγουμε είναι ένας νέος άνθρωπος που, απαλλαγμένος από τις συνθήκες και τους παράγοντες εκμετάλλευσης που οδήγησαν στα σημερινά πρωτοφανή και αμείλικτα αδιέξοδα, θα δώσει τις δικές του απαντήσεις για έναν κόσμο ειρήνης, δημιουργίας, αλληλεγγύης και αρμονίας.
    Προτρέπουμε τους πάντες να οργανωθούν σε μη ιεραρχημένες ομάδες και να αναπτύξουν άλλες παράλληλες δομές πάνω στο πνεύμα της Άμεσης Δημοκρατίας (δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, παραγωγής, ανταλλαγής και διανομής προϊόντων και υπηρεσιών, συλλογική καλλιέργεια γαιών, απελευθέρωση κοινωνικών χώρων, δημιουργία αυτόνομων κοινοτήτων, κλπ) για να προάγουμε και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας κόντρα στα σχέδιά τους.
    Ο καινούργιος κόσμος που οραματιζόμαστε δεν περιγράφεται σε καμία ήδη υπάρχουσα ιδεολογία. Πρόκειται να τον δημιουργήσουμε από την αρχή συνδιαμορφώνοντας τις απόψεις μας μέσα από τις διαδικασίες της Άμεσης Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο λαός θα επιλέξει τα μέσα και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματώσει τη θέλησή του.__
    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 12-13/11/11


    Εμείς οι λαϊκές συνελεύσεις, οι συλλογικότητες και τα άτομα που αποδεχόμαστε το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας και την ανάγκη συντονισμού της οργάνωσης και της δράσης μας,
    – υπερψηφίζουμε επί της αρχής την Πρόταση Διακήρυξης για την Άμεση Δημοκρατία,
    – καλούμε ανοιχτά και συνδιοργανώνουμε μια τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα στις 16,17 και 18/12/2011.
    Προτείνεται το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης να περιέχει εργαστήρια και θεματικές ομάδες επί των θεμάτων που ενδιαφέρουν το κίνημα.
    Για το σκοπό αυτό ζητείται από τις συνελεύσεις, τις συλλογικότητες και τα άτομα που αποδέχονται επί της αρχής την Πρόταση Διακήρυξης και την συνδιοργάνωση της συνδιάσκεψης να καταθέσουν προτάσεις θεματολογίας έως τις 2/12/2011.

    Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Αξιοπρέπειας Κέρκυρας

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή προς τον κ.κ. Δήμαρχο του νησιού - 6/11/2011

Κύριε Δήμαρχε,

Καθημερινά παρακολουθούμε όλοι μας να εξελίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής της χώρας. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και λοιπά κόμματα ερίζουν στο όνομα της σωτηρίας της χώρας παραπλανώντας το λαό και αποπροσανατολίζοντάς τον από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, την ανεργία, την ένδεια και τα συνεχώς επιβαλλόμενα στην πλάτη του χαράτσια. Κανείς από τους καρεκλοκένταυρους του πολιτικού σκηνικού δεν ενδιαφέρεται για το πώς τα βγάζει πέρα η ελληνική οικογένεια.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως πληθαίνουν οι άνεργοι στο νησί της Κέρκυρας, πως καθημερινά κλείνουν καταστήματα, πως πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους. Και τα πράγματα χειροτερεύουν κάθε ώρα που περνάει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες από τη θέση που σας εξέλεξε ο κερκυραϊκός λαός, αυτή του ανώτατου άρχοντα του Δήμου μας. Σας καλούμε να παράσχετε βοήθεια (νομική κάλυψη και οποιαδήποτε άλλη χρειαστεί) σε όποιο δημότη ή κοινότητα αποφασίσει ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ώστε κανένα σπιτικό στο νησί να μη μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Σας καλούμε να ακολουθήσετε το παράδειγμα και άλλων δήμων της χώρας που θέτουν το προσωπικό τους στην υπηρεσία των δημοτών τους σε αυτή την κατεύθυνση. Την αρχή έκανε ο δήμος Νέας Ιωνίας και ακολούθησαν το Ελληνικό – Αργυρούπολη και ο Σαρωνικός και καθημερινά προστίθενται και άλλοι.

Κύριε Δήμαρχε, σας καλούμε απλώς να πράξετε το καθήκον σας και να προστατεύσετε τους δημότες σας.

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των κατοίκων των Γιαννάδων και των Επισκοπιανών και καλούμε όλες τις κοινότητες της Κέρκυρας να πράξουν το ίδιο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΘΡΩΠΙΑ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Ψήφισμα για τους συμπολίτες μας - 6/11/2011

Προς τους Κερκυραίους συμπολίτες μας

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αποκαλύπτουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το μέλλον που μας επιφυλάσσουν . Μας οδηγούν στην υπογραφή μιας «νέας δανειακής σύμβασης» που θα καταργήσει κάθε έννοια εθνικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Πίσω από τις 545 σελίδες της κρύβεται η μετατροπή του κάθε ενός μας σε δουλοπάροικο και της χώρας σε τριτοκοσμικό προτεκτοράτο.

Οι «πιστωτές» μας απαιτούν την «άμεση επίβλεψη» που σημαίνει διορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης από την πλευρά τους, προκειμένου να παρακολουθούν την τήρηση της συμφωνίας.

Πρώτα θα καταβάλλεται η δόση του δανείου και ότι μείνει θα πηγαίνει για τον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για τα στοιχειώδη καταργούνται . 

Εάν δεν υπάρχει σήμερα κονδύλι για πετρέλαιο στο κολυμβητήριο και στα λύκεια, αύριο δεν θα υπάρχει για τίποτα. Ουσιαστικά θα παραλύσει κάθε δημόσια δραστηριότητα.

Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι θα απολυθούν για να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες στρατιές ανέργων και οι ελάχιστοι που θα μείνουν θα πληρώνονται με μισθούς πείνας.
Σκοπεύουν να καταργήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα στον ιδιωτικό τομέα και να μετατρέψουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την ερημοποίηση των αγροτικών καλλιεργιών, τότε το μέλλον που μας επιφυλάσσουν είναι απερίγραπτο.

Ήδη ετοιμάζονται (ανάμεσα στα άλλα) να πουλήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου το λιμάνι της Κέρκυρας και την ακτή μέχρι την Γαρίτσα. Αν δεν τα καταφέρουν θα αναλάβει με τον νέο χρόνο να τα πουλήσει η κατοχική κυβέρνηση Γερμανών και Γάλλων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις (προκειμένου να «εξυπηρετηθεί το χρέος») θα περάσουν στην δικαιοδοσία των «πιστωτών» .

Αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν τους πολιτικούς να προσπαθούν να εναποθέσουν την ευθύνη για την δανειακή σύμβαση σε μια «μεταβατική κυβέρνηση».

Ο Γ. Παπανδρέου και το κόμμα του θα πουν εκ των υστέρων ότι ήθελαν «δημοψήφισμα» , ο Α. Σαμαράς και το κόμμα του ότι «αντιστάθηκαν» όσο μπορούσαν και οι υπόλοιποι ότι ζητούσαν «εκλογές».

Οργανώνουν από τώρα το άλλοθί τους στο επιχειρούμενο έγκλημα.

Επιχειρούν να μας οδηγήσουν απαθείς στην σφαγή.

Οι ερχόμενες εκλογές δεν θα έχουν πλέον κανένα νόημα (αφού θα γίνουν μετά το οριστικό ξεπούλημα της χώρας στις αγορές) πλην της μισθοδοσίας των βουλευτών και της κυβέρνησης που θα εκλεγεί, των κομμάτων της βουλής και του κατασταλτικού μηχανισμού που θα αναλάβει να ποδοπατήσει κάθε λαϊκή αντίσταση.

Κερκυραίοι συμπολίτες

Ο Αγώνας μας έδειξε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε.
Ούτε εκλογολογία, ούτε διχασμός.

Εξέγερση τώρα!
Το δικό μας Πολυτεχνείο είναι εδώ!
ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ‘73

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Κέρκυρα 6 Νοεμβρίου 2011

Λαϊκή Συνέλευση Κέρκυρας- Πλατεία Δημαρχείου

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ψήφισμα - Κάλεσμα προς τους συμπολίτες του νησιού μας - 4/11/2011

Οι λαϊκές συνελεύσεις των πλατειών που υιοθετούμε το παρόν ψήφισμα, καλούμε τους κατοίκους της χώρας να ασχοληθούν άμεσα με την γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και με τους άλλους τομείς πρωτογενούς παραγωγής. Οι καταιγιστικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας, θέτουν σε αμφιβολία την ικανότητα του λαού μας να επιβιώσει, στην περίπτωση που οι εξουσιαστές μας (ντόπιοι και ξένοι) αποφασίσουν να μας «τιμωρήσουν» δια της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας. Η μεγαλειώδης και παλλαϊκή πλέον αντίσταση του λαού στα σχέδια της διεθνούς οικονομικής χούντας βρίσκεται κοντά στην τελική νίκη. Δεν περιμένουμε πλέον από τους δωσίλογους κυβερνήτες μας να υπερασπίσουν τα συμφέροντά μας. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε την πείνα της κατοχής. Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε μεταξύ μας για ένα κομμάτι ψωμί, όταν όλοι αυτοί θα μας παρατήσουν στην τύχη μας, για να αποδείξουν στους υπόλοιπους λαούς ότι όποιος σηκώνει κεφάλι καταστρέφεται. Γι’ αυτό προτρέπουμε τους πάντες να οργανωθούν σε μη ιεραρχικά δομημένες ομάδες και να καλλιεργήσουν κάθε σπιθαμή γης, καταστώντας συλλογική την χρήση της. Πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Καλούμε για το αυτονόητο. Κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει μια σοβαρή κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης. Οι κάτοικοι της επαρχίας ειδικά θα πρέπει να υποστηρίξουν τον αστικό πληθυσμό, που δεν έχει τις δυνατότητες αυτές.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΝΙΚΗ 

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Δημαρχείου Κέρκυρας